Vorige

Tien goede voornemens bij het maken van een website


10 goede voornemens, te gebruiken bij het maken van je website. Zo adviseren we om nu eens af te stappen van font-tags en tabellen voor de opmaak van je html-document en eens over te stappen naar CSS. Ga eens goed kijken naar hoe je code is geschreven en zet overbodige zaken eens aan de kant, bijvoorbeeld die muziekjes op je website.

  1. Schaf html opmaak af.
    Stop nu eens met het gebruiken van font tags en andere interne html opmaak. Het is bij de bedenkers van HTML nooit de bedoeling geweest om dit te gebruiken om een website vorm te geven. Daarvoor is uiteindelijk CSS bedacht. Met CSS als opmaak zorg je ervoor dat inhoud en opmaak gescheiden wordt. Gebruik dan ook externe stijlbladen.
  2. Tabellen, nee! Div, ja!
    Ook zo'n misvatting, tabellen die gebruikt worden om de vormgeving van een webpagina te regelen. Nooit de bedoeling geweest. Gebruik tabellen waar je tabellen in het normale leven ook voor zou gebruiken en gebruik 'divs' ( <div></div>) voor de opmaak van een pagina.
  3. Zorg voor een doctype
    Een goed argument voor het gebruiken van een doctype. "Om backward compatibility te garanderen, wordt afhankelijk van de DOCTYPE een andere interpretatie van de css gehanteerd.
  4. Wijs bezoekers niet af.
    Er zijn nogal eens wat webmasters die menen dat een deel van de bezoekers niet welkom is op hun website. Ze schrijven, deze website is optimaal te bekijken met 'bla bla'. Zorg er nu gewoon eens voor dat je website voor iedere bezoeker optimaal te bekijken is. Gebruik bijvoorbeeld procenten bij de grootte van een webpagina in plaats van vaste pixels.
  5. Hou het simpel.
    Het lijkt wel leuk, allerlei javascripts en java applets op je site, maar het maakt je website minder toegankelijk, het laden duurt langer, of lukt soms helemaal niet en niemand zit er op te wachten. Aan de andere kant mag je ze natuurlijk wel gebruiken als ze effectief gebruikt worden. JavaScript zet je natuurlijk in een extern bestand en niet tussen je html-code!
  6. Regelmatig updaten.
    Om je bezoekers tevreden te houden en ook een plusje te halen bij zoekmachines is het belangrijk om je website vaak te updaten. Nieuwe content, inhoud, doet wonderen. Minimaal een keer per week is eigenlijk noodzakelijk wil je mee blijven doen.
  7. Hou je zaken legaal.
    Gebruik geen muziek van anderen, plaatjes van anderen, layouts van anderen, tenzij je expliciet toestemming hebt gekregen of gekocht. Ook al is de controle lastig, je wilt toch ook niet dat ze er met jouw werk vandoor gaan.
  8. Spelling en grammatica.
    Zelfs de meest doorgewinterde kenner van spelling maakt wel eens een foutje, maar toch kun je een heel aantal spellingsfouten voorkomen door de spellingcontrole van 'Word' op je teksten te zetten. Hoe vaak mensen het woord 'professioneel' al fout hebben geschreven.... (proffesioneel???) En maak daarnaast niet al te lange zinnen, want daarmee ga je snel de fout in.
  9. Alt toevoegen aan je plaatjes.
    Voor de verhoging van toegankelijkheid is het een must om ook de 'alt-tag' te gebruiken wanneer je een plaatje op je pagina zet. Dus uitleggen wat er op het plaatje te zien is
  10. Koop een domeinnaam.
    Die kosten bijna niets meer, al vanaf een euro of 9 te koop, dus wat let je, bedenk een leuke domeinnaam, koop er wat webruimte bij, voor een 40 euro op jaarbasis heb je voor een kleine website ruimte genoeg. Geen geklooi meer met reclame, standaard kun je php gebruiken en het staat veel mooier, toch...?

Met dank aan jquery voor deze bijdrage
Vorige