Xampp - Een bijdrage van JquerryEven mededelen ik werk met een macOS computer zodat de interface van XAMP en eventueel andere programma’s kan verschillen van deze die u hier op deze pagina’s ziet.

Dynamische website

Een website die uit dynamisch gegenereerde pagina's bestaat wordt een dynamische website genoemd.
Dit staat tegenover de statische website, waarbij de HTML-pagina's reeds kant-en-klaar ingevuld op de webserver staan te wachten om opgevraagd te worden door een gebruiker.
Hoe maak ik een dynamische website?
Een dynamische website is een website die gebouwd is met een scripttaal als PHP of ASP. Voordat wij onze dynamische website op onze externe webserver (one punt com of een andere hosting provider.) plaatsen gaan wij een server op onze computer installeren zodat wij op onze computer de opbouw van de dynamische website kunnen volgen zonder iedere keer naar onze externe server alles te moeten uploaden om het resultaat te bekijken in de browser.
Er bestaan wel enkele programma’s om een server op uw computer te installeren.
MAMP, XAMPP, USB webserver(14 dagen op proef), Visual Studio Code editor bevat ook een file server enz...
Dat gaan wij doen door XAMPP op onze computer te installeren en kunnen we via localhost de vorderingen bekijken op onze computer.

P.S. De webruimte die u krijgt bij uw internet provider Proximus, Telenet of een andere ondersteunen geen php, asp en of de een of andere database hetgeen wij hier gaan uitleggen zal daar niet werken.Om XAMPP te downloaden ga naar https://www.apachefriends.org/index.html en download de versie die geschikt is voor uw besturingssysteem (Windows, Linus of OS X)Na het installeren kan je XAMPP opstarten. Op een Mac ziet de interface er zo uit:Om de server te starten klik op Manage Server dan opent zich deze pagina:

Selecteer Apache Web Server en klik op Start
Selecteer MySQL Database en klik op Start

In configure kan je de poorten zien die de server gebruikt.
Voor port is dat 80 voor SSL port is dat 443Fout meldingen vindt u in Open acces log, Open Error log en dat voor de apache server en Mysql database.

Er kunnen zich eventueel fouten (errors) voordoen bij het opstarten van de apache server doordat de poorten 80 en 443 bezet zijn door een ander programma.
een daarvan is Skype die gebruikt ook de poorten 80 en 443. even google hoe je die moet uitzetten.

Als alles goed is dan is de server in werking.
Wij kunnen dat nu testen door een php pagina aan te maken en te bekijken in de browser

<!doctype html>
<html>
<head>
<meta charset="UTF-8">
<title>Testen server XAMPP</title>
</head>

<body>
<h1>Hoera server werkt!</h1>
</body>
</html>


Opslaan in de map xampp/htdocs als test_server.php
Open uw browser en type het volgende in de adresbalk http://localhost/test_server.php en klik op enter, de pagina zou zich nu moeten openen.


Dit wat betreft XAMPP server.

Mvg
Jquerry